Dragu (Drág) – jud. Sălaj
Cândva o fortăreață patrulateră cu turnuri de colț, Castelul Wesselényi-Bethlen din Dragu, județul Sălaj, este astăzi un exemplu cât se poate de grăitor pentru ceea ce înseamnă o promisiune neonorată. În așteptarea renovării, clădirea neoclasică se risipește cărămidă cu cărămidă, țiglă cu țiglă, în timp ce zidul corpului lateral s-a prăbușit deja de curând.
Castelul din Dragu a trecut prin mâinile mai multor familii nobiliare
Aflat la puțin peste 40 km de Zalău și la mai puțin de 70 km de Cluj-Napoca, centrul localității Dragu adăpostește o bijuterie arhitecturală cu o istorie bogată, moștenire lăsată de familii nobiliare de mare rezonanță în istoria Transilvaniei. Se pare că în 1577, atunci când Blasius Kamuthy de Szent László a obținut domeniul de la Dragu grație căsătoriei cu soția sa, un conac fusese deja ridicat pe actualul amplasament aflat pe malul râului Dragu. Ulterior, între anii 1622–1628, fiul lui Kamuthy, Blasius II, la acea vreme prefect al Comitatului Dăbâca, a ridicat un nou castel; aripa sud-vestică a actualului castel având la bază clădirea originală.
După o perioadă petrecută în posesia familiei Serédi, castelul a fost atribuit, în 1723, de împăratul Carol al VI-lea familiei Wesselényi. La începutul secolului al XVIII-lea, contele Ștefan Wesselényi a modificat structura clădirii renascentiste, transformând-o într-un castel neoclasic în formă de U (1810-1816), fiind ridicat încă un nivel pe cele două aripi. De asemenea, cele șase coloane cu influențe grecești ale fațadei principale oferă o eleganță aparte curții interioare, la fel și gardul de fier forjat, precum și stema familiei Kamuthy, realizată în 1628 și încorporată în zidul aripii din stânga.
Castelul Wesselényi-Bethlen, de la azil de bătrân și fonduri norvegiene la... grajd?!
În urma căsătoriei Saroltei Wesselényi cu contele Edmund Bethlen, șambelan imperial al împăratului austro-ungar Franz Joseph, castelul a trecut în proprietatea familiei Bethlen. La fel ca alte zeci de domenii nobiliare, Castelul Wesselényi-Bethlen a devenit sediul Cooperativei Agricole de Producție (CAP) odată cu naționalizarea comuniștilor. Ulterior, clădirea a fost folosită drept sediu al Sfatului Popular, cămin cultural, școală, bibliotecă, cinematograf, discotecă, post de poliție, sală de bal, însă fără a fi renovată sau consolidată. Ajuns într-o stare deplorabilă, castelul a fost retrocedat apoi moștenitorilor familiei Bethlen, care la rândul lor l-au pasat autorităților locale.
În 2002, clădirea a fost concesionată pentru 49 de ani asociației clujene Pro Media care, pentru o chirie lunară derizorie de 325 euro, se angajase să transforme castelul într-un azil de bătrâni. Nu s-a întâmplat, iar în 2011, după un proces câștigat în urma nerespectării prevederilor contractuale, monumentul istoric a reintrat sub tutela administrației locale. Fără bani în conturi, Primăria Comunei Dragu a ridicat din umeri, deși în 2018 anunțase că a fost finalizat cu succes studiul de fezabilitate pentru renovarea castelului, iar în urma depunerii documentației urmau „cu siguranță” să fie accesate fonduri norvegiene pentru acest proiect.
Fiind salvat temporar de acoperișul montat de Asociația Pro Media (degradat și el între timp), Castelul Wesselényi-Bethlen a fost devastat complet în ultimele decenii, fiind furat absolut tot ce se putea fura, de la sobele de teracotă până la dușumeaua din lemn. Fără pază, fără gard și fără un viitor cert, clădirea este complet accesibilă oricărui plimbăreț care trece pe sub poarta anexei de lângă drumul principal, apoi pe lângă șirul de castani vechi — singura amintire palidă a parcului în stil englezesc. Într-atât de accesibilă încât parterul castelului a devenit, practic, grajd pentru animalele sătenilor din zonă, umplându-se de balegă…