Conacul Hatfaludy din Hida. De la visul unui teren de golf în Sălaj, la coșmarul realității crude

Hida (Hidalmás, הידאלמאש) – jud. Sălaj

Având o istorie ce se întinde până la sfârșitul secolului al XIII-lea, satul sălăjean Hida păstrează amintirea unui conac vechi de peste 200 de ani, dar care pierde teren pe zi ce trece în lupta crâncenă împotriva timpului ce nu iartă pe nimeni și nimic.

Conacul Hatfaludy din Hida, reședința unei familii cu ștate vechi în Transilvania

Aflat pe partea stângă a drumului principal ce vine dinspre Huedin, Conacul Hatfaludy din Hida a fost construit la începutul secolului al XIX-lea (1809). Se pare că acesta ar fi fost ridicat conform planurilor arhitectului Anton Ferdider pe locul unui edificiu din secolul al XVIII-lea. Purtând elementele stilului eclectic, conacul ar fi fost cadoul primit de baronul István Hatfaludy din partea părinților săi.

Originea familiei Hatfaludy de Hatmansdorff este nedeslușită, cert e că este menționată încă de la mijlocul secolului al XV-lea, într-un act emis de regele ungar Ladislau Postumul al V-lea (9 octombrie 1454). Ulterior, în timpul domniei împăratului Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman (regele Carol al III-lea al Ungariei), familia și-a schimbat denumirea în Hatfaludy (1736).

S-a visat amenajarea unui complex ultramodern în Hida... au rămas doar ruinele conacului

Prea multe date precise despre istoria conacului până la instaurarea regimului comunist nu se cunosc, însă după naționalizare a fost consemnată și utilizată ca sediul Întreprinderii Agricole de Stat. După Revoluție, clădirea a fost restituită moștenitorilor, dar urmașii familiei Hatfaludy au cedat-o în scurt timp, aceasta ajungând într-un final în posesia unei societăți private irlandezo-americane ce avea planuri grandioase la Hida.

De-a lungul anilor s-au scris zeci de articole în presa națională despre proiectul unui complex de lux imens, ce urma să aibă ca principal punct de atracție primul teren de golf internațional din România, sub egida marelui Arnold Palmer, „Regele Golfului”. Sătenii au vândut sute de hectare de pământ, dar nimic nu s-a concretizat până acum din planul măreț, iar Conacul Hatfaludy a intrat într-o stare avansată de degradare.

Conacul Hatfaludy Hida Salaj Transylvania in Ruins

În 2015, Conacul Hatfaludy a fost înscris pe lista monumentelor istorice din județul Sălaj, dar starea juridică pune piedică oricărui demers de salvare. Acoperișul este aproape în totalitate distrus, iar ploaia ce se scurge printre grinzile de lemn căzute a șubrezit și pereții fisurați ce abia mai stau în picioare. Printre mărăcini este greu de crezut că va putea juca cineva golf la Hida. 🙂

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös