Castelul Csáky, ridicat din pietrele aduse de la Cetatea Almașu
Familia Csáky, cu origini încă din perioada Dinastiei Arpadiene, s-a stabilit în zonă în 1594, atunci când principele Sigismund Báthory a dăruit domeniul Almașului comandantului trupelor transilvane, Ștefan Csáky. Ridicarea castelului a început mult mai târziu, în 1808. A devenit în scurt timp cel mai mare conac de pe teritoriul Țării Călatei. Era epicentrul unui domeniu de mărimi impresionante, cu alte clădiri anexe, parc, dar și un lac — astăzi toate distruse.
La construcția castelului au fost folosite inclusiv pietre sculptate aduse de la Cetatea Almașului, aflată la doar câteva sute de metri distanță. Astfel, urmașii au izbutit să recicleze materialul folosit la fortăreața reconstruită la sfârșitul secolului al XVI-lea chiar de strămoșul lor, Ștefan Csáky. Pietrele masive se observă chiar și astăzi la baza clădirii, în schimb ornamentul original mai are doar urme palide pe pereții șubreziți.
Castelul Csáky din Almașu, monumentul istoric din Sălaj nedorit de nimeni
La vizita noastră, poarta spre castel ne-a fost deschisă de domnul Sandu Iluțan, care la cei 70 de ani ai săi este mai activ ca niciodată. Ale lui sunt și zecile de stupi de albine pe care le găsim lângă clădirea dărăpănată. Tobă de carte, nea Iluțan ne-a povestit cu pasiune despre istoria Almașului, despre cetatea distrusă și măcelul dictat de generalul Giorgio Basta, de anii comunismului, în care castelul încă păstrase eleganța de odinioară, despre mobilierul frumos dispărut după Revoluție, dar și despre legenda potrivit căreia conacul ar fi fost pierdut la o partidă de cărți. Dincolo de entuziasm și înțelepciune, în ochii lui s-a văzut și tristețea când privea spre zidurile goale.
De altfel, situația legală a Castelului Csáky este incertă, presa scriind în urmă cu mai mulți ani că acesta ar fi fost retrocedat după 1989. Moștenitorul ar fi vrut să-l demoleze, cerând eliminarea de pe lista monumentelor istorice. În lipsa aprobării necesare, acesta ar fi propus un plan de reabilitare, respins însă de specialiști. În condițiile actuale, este greu de crezut că va urma vreo altă idee de renovare. Între timp, singura mișcare de promovare a Castelului Csáky a fost făcută de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, realizând o scanare 3D în cadrul unui proiect de documentare digitală a obiectelor de patrimoniu din România. Mult prea puțin din păcate.
Aflat într-o stare avansată de degradare, conservarea Castelului Csáky din Almașu ar însemna un efort financiar extraordinar, fiind astfel lipsită de speranță, dacă nu chiar imposibilă…