Veseuș (Szásznagyvesszős, Michelsdorf an der Kokel) – jud. Alba
Aflat la doi pași de zona viticolă Jidvei, renumită pe plan internațional pentru vinurile nobile de mare finețe, satul Veseuș nu doar că pare desprins din altă lume, ci este o mostră nefericită a sărăciei pure în care trăiesc milioane de oameni în România secolului XXI. Cândva mândria comunității înfloritoare cu aproape 400 de suflete, biserica sașilor din Veseuș este condamnată acum la pieire.
Biserica evanghelică din Veseuș, uitată până și de sașii plecați în Germania
Ridicată în stil gotic la începutul secolului XVI, mai precis în 1504, în locul unei foste bazilici romane, biserica-sală din Veseuș a preluat ulterior elementele stilului baroc, în 1794. Peste alte trei decenii, în 1825, ansamblul a fost completat de turnul-clopotniță; ambele clădiri fiind incluse pe lista monumentelor istorice din județul Alba și aflate în patrimoniul cultural național.
Biserica lutherană din Veseuș este unul dintre cele patru lăcașuri de cult construite de sașii de pe Valea Târnavei Mici, dar și singurul care se află astăzi într-o stare mizerabilă și desacralizată. În timp ce sașii originari din Jidvei (Zsidve, Seiden), Bălcaciu (Bolkács, Bolkatsch) și Șona (Szépmező, Schönau) au pus umărul pentru consolidarea bisericilor din satele natale, comunitatea din Veseuș s-a risipit după emigrarea în Germania.
Dacă în perioada interbelică trăiau aproape 400 de sași în Veseuș, după 1989 nu a mai rămas niciunul, majoritatea covârșitoare a localnicilor de astăzi fiind de etnie romă. Fiind un sat „capăt de linie”, mulți au preferat să se mute la Jidvei, în casele lăsate în urmă de sașii plecați de acolo. Înălțându-se tristă pe deal, biserica evanghelică a căzut pradă în schimb bălăriilor și gunoaielor. Fosta curte a bisericii este plină de spini și boscheți, ușa principală a dispărut de mult, bolta deasupra altarului s-a prăbușit, turnul-clopotniță s-a crăpat, iar sticlele de alcool, pachetele goale de țigări și pungile de plastic și-au făcut loc printre băncile rămase.
Renovarea bisericii evanghelice din Veseuș: s-a vrut, nu s-a putut!
Deși cândva s-ar fi încercat securizarea intrărilor, ușa laterală sculptată din lemn este larg deschisă, intrarea în biserică fiind „liberă”… pentru cine are curajul să înfrunte câinii agresivi care mișună în zonă. În interior, tot ce a fost valoros a fost dus la muzeu (sau furat…?); au mai rămas în schimb amvonul elegant din 1893, o strană din 1928, câteva bănci prăfuite și scara care duce la etajul șubred. Mormintele din cimitirul bisericii s-au umplut de vegetație, iar multe dintre pietrele funerare au dispărut, unele ajungând umplutură pentru casele construite în zonă. Tradiția săsească impune ca fiecare enoriaș să îngrijească mormintele familiei. Dar cine să o mai facă…?
Nimeni nu mai ține minte când s-a oficiat ultima slujbă religioasă în biserica din Veseuș. Potrivit preotului evanghelic din Sebeș, Alfred Dahinten, cel care în 2009 a preluat și restul bisericilor de pe Valea Târnavei Mici, o parte din vină pentru starea deplorabilă a monumentului istoric o poartă chiar sașii care au plecat din sat. Deși ar fi încercat să intre în contact cu localnicii stabiliți în Germania, se pare că aceștia nu mai păstrează legătura între ei și, spre deosebire de alte comunități, nici nu au întemeiat vreo asociație, a dezvăluit Dahinten într-o declarație recentă.
Dacă fonduri și soluții nu se găsesc pentru biserica evanghelică, măcar micuța biserică reformată din Veseuș are mai multă șansă. Construită inițial cu ziduri din chirpici, în 1855, biserica din cimitirul familiei nobiliare Dániel a căpătat actuala formă în 1970, fiind încă întreținută de minuscula comunitate rămasă. Pe de altă parte, în august 2010, a fost depusă piatra de temelie pentru noua biserică ortodoxă ce încă se construiește în localitate, aprobată după ce actualul lăcaș de cult, vechi de peste un secol, a fost grav afectat la rândul său de crăpături și infiltrațiile de apă…
Având sub tutelă peste 50 de biserici în județele Alba și Sibiu, Consistoriul Districtual Evanghelic Sebeș nu are bani pentru conservarea și restaurarea ruinei din Veseuș. La rândul ei, Primăria Comunei Jidvei nu se poate implica, neavând drept de proprietate asupra ansamblului bisericii și casei parohiale, deși ar fi avut cândva în gând preluarea monumentului istoric. Cum nici sătenii rămași nu s-au mobilizat măcar să curețe de gunoaie biserica și curtea ei, este greu de crezut că aceasta va mai putea fi salvată având în vedere starea absolut dezolantă…