Biserica evanghelică din Răvășel, construită în 1825
Localitatea Răvășel este atestată documentar încă din 1391 (Rawas, Rauas, Rawasd). A fost locuită inițial de romano-catolici, convertiți ulterior la luteranism. Prima biserică a fost construită fie în secolul al XV-lea (1403 Cristianus plebanus de Rauas), fie în următorul secol, însă din păcate nu se cunosc informații precise. Lăcașul de cult de astăzi a fost ridicat în 1825, în locul fostei biserici fortificate.
Din inventarul fostei biserici ar fi rămas moștenire un clopot turnat în a doua jumătate a secolului XIV. Având inscripția „O rex glorie veni cum pace” (O, rege glorios, vino cu pace), existența clopotului a fost menționată în 1878 (Fabini 1998, p. 613). Potrivit recensământului din 1910, de chemarea clopotului s-au bucurat peste 200 de creștini evanghelici sași. Astăzi, niciunul nu a mai rămas în satul cu 140 de suflete.
Biserica evanghelică din Răvășel o ia la vale
Altarul finalizat în 1751 a fost salvat și expus într-o altă biserica evanghelică din Transilvania, cea din Mediaș. De asemenea, orga datată din 1791, opera constructorului german de orgi Johannes Hahn, originar din Levoča, astăzi Slovacia, a fost transferată în biserica evanghelică din Sebeș, Alba (2003). La Răvășel a mai rămas doar biserica cu mobilierul ei modest, dar elegant.
Din pricina alunecărilor de teren, biserica evanghelică din Răvășel este înclinată. Podeaua în pantă dă senzația că întregul lăcaș de cult o ia la vale, în timp ce ferestrele sparte au devenit o portiță pentru păsări. Acoperișul este șubred și pare că se va prăbuși în curând. Întreg perimetrul bisericii este „sufocat” de vegetația deasă și bălării.
Părăsită, golită și rămasă doar cu altarul singuratic, biserica evanghelică din Răvășel încă mai poate fi salvată printr-o intervenție cât mai rapidă. Există însă voință și implicare? Greu de crezut…