Biserica părăsită din Bretea Română. Un blestem sumbru îi atrage pe curioși în Valea Streiului

Bretea Română (Oláhbrettye, Wallachisch-Brettendorf) – jud. Hunedoara

Abandonată de aproape jumătate de secol, vechea biserică ortodoxă din satul hunedorean Bretea Română are o poveste misterioasă ce le dă fiori localnicilor, dar atrage turiștii ca un magnet… asta deși perimetrul lăcașului de cult arată ca după război.

Biserica veche din Bretea Română, părăsită în favoarea „bisericii ungurești”

Construită spre sfârșitul secolului al XVIII-lea (~1781), Biserica „Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril” din Bretea Română a servit comunitatea ortodoxă timp de două secole. Odată cu dispariția etnicilor maghiari din localitate, ortodocșii au cumpărat biserica reformată din centrul satului, în 1978, aceasta fiind atunci în stare mai bună. Au renovat-o, apoi au resfințit-o, în 1981, cu același hram ca vechiul lăcaș de cult, lăsat în paragină de săteni. Ridicat din pietre mari, solide, aduse din albia râului Strei, turnul a rămas în picioare până în ziua de azi, însă zidurile de cărămidă ale navei se năruie vertiginos pe zi ce trece.

Cu zidul de piatră ce înconjura biserica distrus și rămas fără clopote, turnul cu tăblăria și crucea strâmbă devastate de fulgere se vede de la mare depărtare, veghind încă deasupra satului. Ușa masivă din lemn de stejar este singura ce mai duce cu gândul la vremurile de mult apuse în care încă se spuneau rugăciuni între zidurile năpădite astăzi de buruieni și arbori. Și tot această ușă ascunde după ea și una dintre puținele fragmente de picturi rămase cât de cât intacte după ce întreaga biserică a fost distrusă de vânt și ploi.

Biserica din Bretea Română, umbrită de legenda unui blestem sumbru

Chiar la intrarea în naos, în partea dreaptă a zidului, se observă imaginea unui drac negru cu numeroși țepi în cap, cu gura până la urechi, ținând în mână un potir. Potrivit sătenilor, acesta ar simboliza Moartea. Deși a fost acoperită cu un strat gros de tencuială în trecut, imaginea a ieșit din nou la iveală, băgând frica în localnicii superstițioși, care spun că Moartea simbolizată de Diavolul ce îndeamnă la beție nu este un semn bun pentru satul lor. Gurile rele spun că tocmai acest blestem a dus și la prăbușirea, în februarie 2014, a podului rutier peste râul Strei, aflat la doar câțiva pași de biserica ruinată. 🙂

Blestemul adevărat însă, cel palpabil și vizibil, este altul. Ocolită și ignorată de localnici, vechea biserică din Bretea Română a devenit un punct de atracție pentru turiștii iubitori de mister. În curtea bisericii sunt în continuare înmormântați credincioșii, însă mormintele sunt și ele năpădite de bălării și gunoaie, crucile de fier mai vechi fiind fie furate, fie distruse. Mai mare rușinea pentru săteni să știi că atunci când treci peste podețul de lemn șubred și intri pe poarta ruginită, dai de mormintele neîngrijite ale mai multor tineri căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

Biserica Ortodoxa Bretea Romana Transylvania in Ruins

Deși are un potențial însemnat, aflată la distanță mică de Hațeg, Sântămăria-Orlea sau Densuș, și este recomandată ca obiectiv turistic de autoritățile hunedorene, vechea biserică ortodoxă din Bretea Română este promovată puțin spre deloc. În stadiul actual, este puțin probabil ca zidurile să reziste prea mult timp până vor fi „înecate” complet de tufișuri și buruieni…

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös