Gârbou (Csákigorbó, Gorbau) – jud. Sălaj
Membrii familiei Haller von Hallerstein, una dintre cele mai influente din istoria Transilvaniei, s-ar răsuci în mormânt dacă ar vedea cum arată astăzi domeniile deținute odinioară. Din castelul de la Gârbou, poate cel mai puțin cunoscut dintre toate, au mai rămas doar poarta sculptată, o fântână franceză plină de gunoaie, un pavilion dărăpănat și ruinele capelei.
Așa cum indică și denumirea în maghiară a localității (Csákigorbó), domeniul de la Gârbou a fost deținut inițial de familia Csáky, ajuns ulterior în posesia familiei Haller, după căsătoria fiicei lui Imre Csáky, Borbála, cu contele János Haller (V). El a fost cel care, în 1766, a ridicat conacul în stil baroc, posibil pe locul unei fortificații romane. Ulterior, complexul a fost întregit cu ziduri de apărare și o capelă romano-catolică (1783), pe lângă fântâna franceză din curte și poarta din piatră, sculptată de renumitul Anton Schuchbauer, pe care se observă blazonul cu cei doi lei al familiei Haller, dar și anul MDCCLXVI (1766), respectiv inscripția „Javítva 1944” (renovată în 1944).
Castelul Haller din Gârbou, de la dușmănie și gelozie, la răzbunare și pedeapsă
Cunoscut de săteni drept „Burgul”, castelul a trecut printr-o perioadă mai tulbure odată cu intensificarea animozității dintre János Haller și contele Miklós Wesselényi (III), poreclit „Bourul de la Jibou” grație staturii sale impozante și din pricina atitudinii sale vulcanice. În cartea intitulată „Bourul de la Jibou”, controversatul scriitor transilvan József Nyirő relatează cum Wesselényi, care oricum avea neînțelegeri de ordin politic, militar și economic cu Haller, i-ar fi purtat pică „vecinului” său și pentru că acesta s-a căsătorit cu Zsuzsa Nemes, iubirea sa din tinerețe, devenită ulterior și amanta împăratului Iosif al II-lea de Habsburg, fiul împărătesei Maria Tereza.
În data de 16 octombrie 1781, Wesselényi, însoțit de circa 500 de oameni înarmați cu puști, furci și coase, a pornit un asediu la porțile castelului de la Gârbou, pe care l-a ocupat peste câteva zile. Acțiunea ostilă a contelui de la Jibou ― căsătorit între timp cu Heléna Cserey, spre nemulțumirea contesei Haller ― nu a rămas fără urmări, acesta fiind capturat, în februarie 1785, și întemnițat timp de aproape cinci ani în vestita fortăreață de la Kufstein. Potrivit legendei, doi dintre copiii lui Wesselényi ar fi murit după ce s-au îmbolnăvit în urma dramei trăite de tatăl lor, iar Zsuzsa Nemes, chinuită de remușcări pentru faptele sale, ar fi ajuns în pragul nebuniei. Dar să lăsăm legendele…
Castelul Haller din Gârbou a devenit Castelul Jósika... apoi material pentru casele sătenilor
După eliberarea contelui Wesselényi din temnița austriacă unde fusese încarcerat și vestitul haiduc maghiar Sándor Rózsa, acesta s-a împăcat cu János Haller, urmând o perioadă de pace mult așteptată. Apoi, domeniul de la Gârbou a ajuns în posesia familiei Jósika, iar contele János Jósika (I) a construit un castel în stil clasicist; mai ales că familiei sale i s-a părut neîncăpătoare vechea clădire. Potrivit Monografiei Comitatului Solnoc-Dăbâca, scrisă de József Kádár, la începutul secolului al XX-lea domeniul găzduia biroul primarului, o bancă, un casino, școala populară de stat, dar și o vastă bibliotecă cu peste 2.500 de cărți, moștenită de la familia Csáky.
După 1944, complexul a fost distrus, iar în urma naționalizării, castelul a devenit sediul Cooperativei Agricole de Producție (CAP). Beciul adăpostise fructe și cartofi, însă după începutul anilor ’70, domeniul a fost abandonat și de comuniști, castelul fiind cărat cărămidă cu cărămidă de săteni. Zvonurile sătenilor în vârstă șoptesc că poetul Adrian Păunescu ar fi dorit să transforme castelul într-un azil de bătrâni, însă nimic din această idee cel puțin discutabilă nu s-a concretizat. După 1989, nimeni nu a revendicat proprietatea înscrisă pe lista monumentelor istorice din Sălaj, în 2010. Astăzi, doar câteva pietre și fragmente de sculpturi au mai rămas din fostul castel.
Fără bani pentru lucrări de conservare (eh, renovare…), soarta castelului aflat la jumătatea drumului dintre Bobâlna și Jibou pare pecetluită. Cum autoritățile locale și județene nu se implică să includă obiectivul în circuitul turistic al Sălajului, ruinele Castelului Haller vor pierde în curând lupta cu timpul…