„Glasul” bisericii evanghelice din Idiciu răsună în continuare în centrul Clujului

Idiciu (Jövedics, Belleschdorf) – jud. Mureș

Fie că vii pe drumul pietruit dinspre Șmig, fie că te apropii pe asfaltul strâmt dinspre Daia, satul Idiciu, aflat la granița județelor Mureș și Sibiu, pare un capăt de linie. Liniștea ce se așterne în zonă se amplifică pe colina pe care se înalță turnul fostei biserici evanghelice, cu o istorie ce se întinde până în secolul al XV-lea. 

Biserica evanghelică din Idiciu, o istorie de peste șase secole

Se cunosc puține detalii despre istoria bisericii evanghelice din Idiciu, un sat fondat de coloniștii sași, amintit pentru prima oară în anul 1301 sub denumirea de Ivedeech, fiind domeniul unui anume nobil numit Belus. Cândva în secolul al XV-lea, o mică biserică-sală a fost ridicată pe dealul din partea vestică a localității, a cărei bolte s-a prăbușit în urma unei furtuni năprasnice, în 1690. Între 1825-1827, corul medieval a fost reconstruit și mărit sub bagheta meșterului Conrad din Mediaș, potrivit Kirchenburgen. Mai târziu, în 1904, s-au făcut alte lucrări ample de renovare, în urma cărora șarpanta acoperișului a fost refăcută.

Separată de restul bisericii, vechea clopotniță de lemn a fost demolată în 1927, iar în locul ei a fost construit, în partea de vest, turnul-clopotniță de astăzi. Conform specialiștilor, cel mai valoros obiect al bisericii a fost tavanul casetat renascentist din 1690, cele 98 de casete cu panouri decorate cu motive geometrice și vegetale fiind montate după evenimentul nefericit din acel an. Din păcate, în primăvara anului 2016, tavanul s-a prăbușit, făcând prăpăd întreaga navă a bisericii.

Bisericii evanghelică din Idiciu „respiră” la sute de kilometri depărtare!

Șocul produs de distrugerea ireversibilă din 2016 a mobilizat Fundația Biserici Fortificate, care s-a implicat printr-o măsură de urgență din cadrul unui program pentru recondiționarea acoperișurilor. Cu sprijinul donatorilor, inclusiv a unui grup organizat din Germania, au fost duse la bun sfârșit o serie de intervenții care au salvat acoperișul turnului-clopotniță. Ceea ce prea puțină lume cunoaște este că o parte din biserica evanghelică din Idiciu încântă în continuare enoriașii, ba chiar într-una dintre cele mai faimoase biserici din întreaga țară.

În 1870, atunci când vechea biserică din Senereuș (Szénaverős, Zendersch) a fost demolată, comunitatea locală a vândut orga confecționată în 1753, la Sibiu, evanghelicilor din Idiciu, o comunitate mai modestă. Orga vândută atunci la un preț mult sub valoarea ei reală a ajuns apoi, la începutul anilor 1990, tocmai la Cluj-Napoca, fiind refolosită pentru extinderea orgii cu aproape 3.000 de tuburi a Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” din „inima” orașului. De asemenea, un panou al vechiului altar al bisericii evanghelice din Idiciu a fost expus în capela căminului de bătrâni din Drabenderhöhe, Wiehl (Germania).

Biserica Evanghelica Idiciu Mures

Abandonată, neglijată de săteni și aproape uitată de lume, accesul la biserica evanghelică din Idiciu este liber și neîngrădit. În afara eforturilor Fundației Biserici Fortificate și a donatorilor inimoși, șansele edificiului de a supraviețui sunt, din păcate, extrem de mici…

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös