Mii de mașini trec zilnic pe lângă această bijuterie din județul Cluj. Castelul ce așteaptă salvarea lângă drumul european

Juc-Herghelie (Zsukiménes) – jud. Cluj

Deși se află la doi pași de Drumul European 576 dintre Dej și Cluj-Napoca, starea actuală a fostei reședințe de vară din localitatea Juc-Herghelie a familiei Teleki este o pată de rușine pe obrazul clujenilor.

Juc-Herghelie, o istorie bogată în creșterea cailor de rasă

Povestea domeniului de la Juc-Herghelie începe la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când contele Béla Wesselényi de la Jibou a înființat o asociație de vânători (1890), construind ulterior și un castel de vânătoare în apropierea gării. Spre sfârșitul fiecărei veri, contele și-a mutat aici herghelia de la Jibou, iar între lunile septembrie și noiembrie a organizat numeroase partide grandioase de vânătoare, dar și curse de cai pentru nobilimea ardeleană. Școlit la Cluj și Berlin, contele Wesselényi și-a găsit sfârșitul la Jucu de Jos, chiar în timpul unei partide de vânătoare, căzând mort de pe calul său după ce a suferit un accident vascular cerebral (20 octombrie 1904).

După moartea contelui, domeniul a trecut în proprietatea ginerelui acestuia, groful Arthúr Teleki de Szék. Castelul de vânătoare a fost remodelat conform planurilor faimosului arhitect budapestan István Medgyaszay (1905), de numele căruia se leagă, printre multe altele, teatrele din Veszprém și Sopron; iar castelul a devenit reședința de vară a familiei Teleki. Tradiția vânătorilor de toamnă s-a întrerupt cu prilejul Primului Război Mondial, fiind reînviată ulterior de contele Miklós Bánffy, între 1940-1943. Până la marea naționalizare din 1948, herghelia regală a continuat să funcționeze în zonă, fiind îmbogățită inclusiv cu cai de rasă furioso-north star aduși de la Mezőhegyes.

Castelul Teleki din Juc-Herghelie, renovat printr-un parteneriat public-privat?

După căderea regimului comunist, herghelia de la Jucu, renumită pe plan global grație cailor de curse crescuți aici, a intrat în paragină. Cu toate acestea, baza de hipism a fost salvată în anii 2000 în urma unui parteneriat privat româno-norvegian. Din păcate, nu de aceeași soartă se bucură și fosta reședință de vară a familiei Teleki. În urma unei Hotărâri de Guvern, castelul folosit o bună bucată de vreme de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare din Jucu a intrat în proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca (2004).

Deși conducerea USAMV a inclus Castelul Teleki într-un plan de investiții pentru reabilitarea și transformarea acestuia într-un centru de pregătire, efectele crizei financiare din 2008 au dat peste cap toate socotelile. În același timp, Primăria Comunei Jucu ar fi (fost) interesată de preluarea domeniului aflat în proprietatea USAMV, dorind să reabiliteze Castelul Teleki printr-un parteneriat public-privat. Potrivit unui reportaj din 2014, valoarea estimată a renovării s-ar fi ridicat la circa 1 milion de euro, însă ideile mărețe nu s-au materializat nici până în ziua de azi.

Castelul de vanatoare Telek Juc-Herghelie Cluj Transylvania in Ruins

Cu planurile de reabilitare rămase în aer și fără surse de finanțare pentru salvarea clădirii, Castelul Teleki din Juc-Herghelie se degradează cu fiecare anotimp ce trece, mormanele de gunoaie făcându-și culcuș printre zidurile șubrede, rămase astăzi fără ferestre și uși. Doar arcadele elegante și câțiva arbori rămași din parcul alăturat mai amintesc de vremurile bune…

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös