Castelul Péchy din Țicău, construit în secolul al XIX-lea
Dacă în secolul al XVI-lea domeniul din Țicău era în proprietatea familiei Drágffy, acesta a trecut, pe rând, prin mâinile nobililor din familiile Báthory, Kun, Wesselényi sau Tholdi. După decesul grofului Sigismund Tholdi (1810) și finalul scandalului de succesiune iscat între fii săi, proprietatea a fost cumpărată de familia Péchy. Ulterior s-a construit castelul din nordul satului, înconjurat de un parc spațios. Cu domenii în toată zona Someșului, dar și la Budapesta sau Londra, familia Péchy se muta la Țicău pentru a petrece aici vara și toamna.
Castelul din Țicău, furat cărămidă cu cărămidă în 2010!
Odată cu venirea la putere a comuniștilor, Cooperativa Agricolă de Producție a făcut teren arabil din suprafața disponibilă a castelului. După Revoluție, clădirea s-a degradat rapid, iar lovitura de grație a fost dată în 2010. Indiferența sătenilor, dar mai ales a autorităților locale a condus la devastarea completă a Castelului Péchy din Țicău.
Practic, clădirea deja în ruină a fost demolată cărămidă cu cărămidă, își amintesc sătenii. Bucățile de istorie ar fi fost transportate cu căruțele! A mai rămas relativ întreagă doar poarta pe care astăzi atârnă penibil un panou rupt ce și-ar dori să indice statutul de proprietate privată a „clădirii”. Se pare că ar fi existat cândva și o cerere de retrocedare din partea urmașilor familiei Péchy, dar firul precis al poveștii s-a pierdut de mult.
Nu există absolut nicio șansă de reconstrucție a castelului aflat la marginea drumului județean 108A. Singura acțiune ce se mai poate face este conservarea fragmentului de zid și a porții rămase în picioare, eventual un panou informativ. Un soi de memento de consolare că aici a existat cândva cochetul Castel Péchy din Țicău…