Turnul singuratic și misterios de lângă Beiuș. Mănăstirea paulină ar fi fost părăsită în urmă cu opt secole!

Sânnicolau de Beiuș (Belényesszentmiklós) – jud. Bihor

Undeva la poalele Munților Bihor, lângă apa cristalină a râului Crișul Negru, se înalță o raritate istorică captivantă: ruinele turnului trunchiat al unei foste biserici romanice.

Mănăstirea din Sânnicolau de Beiuș, întemeiată de călugării paulini

Impunătorul și misteriosul turn-clopotniță al unei biserici romanice din secolul al XIII-lea este păstrat în apropierea satului Sânnicolau de Beiuș (com. Șoimi, jud. Bihor), cândva un important așezământ medieval. La începutul secolului al XIII-lea, această zonă făcea parte din domeniul Széplaki.

Potrivit istoricilor, este foarte probabil că aici se afla și o mănăstire. Bazându-ne pe ruinele rămase, această construcție ar fi fost de mărimi monumentale, și probabil a existat chiar înainte de stabilirea călugărilor din Ordinul Sfântului Pavel primul pustnic, cunoscuți și sub numele de călugări paulini.

Cercetările arheologice ale mănăstirii pauline au fost întrerupte

Ruinele turnului trunchiat al mănăstirii pauline indică faptul că acesta a fost construit încă dinainte de marea invazie mongolă din 1241. Legenda spune că aici se afla și castelul de vânătoare al regelui Géza I, în inima terenului de vânătoare preferat al regelui maghiar.

Cercetările arheologice ale ruinelor au fost efectuate la începutul anilor 1990 sub conducerea reputatului arheolog și istoric român Radu Popa. Odată cu moartea sa prematură, în februarie 1993, la vârsta de doar 59 de ani, cercetările au fost întrerupte, lăsând în urmă multe întrebări fără răspuns.

Se crede că desființarea mănăstirii pauline ar fi avut loc undeva între anii 1241 și 1270, iar biserica ar fi fost abandonată încă din secolul al XIII-lea, căzând astfel pradă vântului, ploii, zăpezii și trecerii timpului de aproape 800 de ani.

Turnul trunchiat al manastirii pauline Sannicolau de Beius Bihor Transylvania in Ruins

Prea puțină lume cunoaște această nestemată a regiunii istorice Crișana. Prea puțină lume vorbește despre ea. Ce se va alege de turnul trunchiat în anii ce urmează…?

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös