Biserica în care timpul a rămas în loc. Monument istoric în prag de colaps în satul clujean Aluniș

Aluniș (Kecsed, Pergelinsdorf) – jud. Cluj

Pereți adânci crăpați, ferestre sparte, acoperiș prin care apa se scurge tot mai mult și mai adânc în interior. Este starea dezastruoasă în care se află micuța biserică reformată din Aluniș, clădire aflată pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.

Biserica reformată din Aluniș, cândva o clădire gotică imensă

Atestată documentar încă din 1279, localitatea Aluniș a fost odinioară stăpânită de familia nobiliară Kecseti (Kecsethy), importanța acesteia fiind marcată de construcția unei biserici gotice romano-catolice de mari dimensiuni (secolul al XV-lea). Războaiele purtate în secolele ce-au urmat și-au pus amprenta pe această biserică închinată Sfintei Margareta, suferind numeroase pagube și modificări ce au știrbit vizibil din aspectul medieval al clădirii. Astfel, din vechea biserică grandioasă a mai rămas doar fostul sanctuar, adăugit ulterior cu turnul de lemn (1897, 1904) ce adăpostește și astăzi cele două clopote.

Cândva un sat locuit de maghiari, populația convertită la calvinism în a doua parte a secolului al XVI-lea a dispărut la începutul anilor 1700, fiind năpăstuită de invaziile repetate ale turcilor și tătarilor. Repopulată cu români, localitatea a suferit schimbări drastice la nivel demografic, maghiarii și, ulterior, evreii stabiliți aici fiind astăzi doar o amintire pierdută în negura timpului. Cum niciun maghiar nu mai trăiește astăzi în Aluniș, soarta micuței biserici atârnă astfel de un fir de ață, neavând cine să întrețină clădirea grav încercată de intemperii.

Biserica reformată din Aluniș, o veritabilă capsulă a timpului

Cum biserica nu fusese marcată pe harta virtuală, am oprit un grup de femei ce tocmai se întorceau de la slujba ortodoxă ca să le întreb de locația exactă. „Vai, domnul meu, e acolo puțin mai sus de postul de poliție, e aproape dărâmată”, a exclamat una dintre ele, arătând cu ambele mâini în direcția bisericii. Înconjurată de vegetație deasă și străjuită de un nuc bătrân, clădirea se destramă pe toate laturile. Privind înăuntru pe ferestrele înguste se observă însă învelitoarea neatinsă de pe Sfânta Masă, dar și băncile de lemn prăfuite, transformând micuțul lăcaș de cult într-o capsulă a timpului.

Vechea orgă a fost vândută de comunitatea locală pentru a finanța costurile lucrărilor de reparații, iar tavanul de lemn pictat a fost restaurat și expus în Muzeul Etnografic din Budapesta. Sub biserică este posibil să existe o criptă nedescoperită, iar pereții existenți ar putea ascunde fragmente de pictură medievală. O placă de mormânt din marmură de la începutul secolului al XVII-lea a fost integrată în latura nordică a clădirii, în care fusese expusă cândva un tablou semnat de Árpád Telegdy. Amvonul și corul pictate în secolul al XVIII-lea de faimosul meșter tâmplar sas Lorenz Umling cel Bătrân din Saschiz sunt doar amintire.

Biserica reformata Alunis Cluj Transylvania in Ruins

Cu ultimele intervenții parțiale realizate în 2007, doar Dumnezeu știe când ar urma să fie restaurată și salvată biserica reformată din Aluniș. Ceasul ticăie, iar cheia veche s-ar putea ca în curând să nu mai aibă ce să încuie…

© 2024 | Transylvania in Ruins | ✎ & 📷 Raymond Füstös