Cisteiu de Mureș (Magyarcsesztve, Thalmühl) – județul Alba
Cândva un ansamblu impozant format din castel, curie, capelă și hambar, din Castelul Mikes din satul Cisteiu de Mureș, orașul Ocna Mureș, au mai rămas doar câteva ziduri șubrede ce vor pierde și ele în curând lupta nemiloasă cu timpul și nepăsarea.
Castelul Mikes din județul Alba, un ansamblu de clădiri construite în perioade diferite
Bazele ansamblului de la Cisteiu de Mureș au fost puse spre sfârșitul secolului al XVIII-lea de familia Mikes, un nume secuiesc de rezonanță în istoria nobilimii din Transilvania. Castelul vechi a fost ridicat în 1796 de Mihai Mikes VI., edificiul în stil baroc ce astăzi nu mai există având un singur nivel și un pridvor cu fronton. Au fost construite apoi poarta de acces, hambarul de mărimi impresionante, respectiv palatul neoclasicist, acesta din urmă fiind clădit în secolul al XIX-lea la solicitarea contelui Ioan Mikes IV. de Zăbala (1804-1880) și devastat în timpul mișcărilor revoluționare din 1848 de oamenii lui Simion Prodan Probu.
Structura simetrică a castelului cu un singur nivel accentuează puternicul caracter de orizontalitate al întregului domeniu. Clădirea cu parterul supraînălțat dispune(a) pe fațada vestică de un portic cu timpanon, susținut de stâlpi, în timp ce pe partea estică erau înșirate 14 coloane dorice. Ambele laturi ale castelului aveau câte cinci ferestre cu închidere dreaptă, respectiv câte o fereastră geamănă în colțuri. Tot ce a mai rămas astăzi din elegantul palat sunt câteva fragmente de zid, coloanele șubrezite ale fațadei estice, stâlpii porticului vestic prăbușiți la pământ, respectiv pivnița clădirii.
Castelul Mikes de la Cisteiu de Mureș, devastat complet după Revoluție
Odată cu instaurarea regimului comunist, castelul a devenit sediul Cooperativei Agricole de Producție (CAP). După Revoluție, clădirea a găzduit pentru puțin timp o grădiniță, iar din 1994 încoace a căzut victimă obiceiului generalizat în ceea ce privește clădirile istorice desconsiderate de comuniști și abandonate de postdecembriști. S-a furat absolut tot, de la cărămidă și tâmplărie, până la ferestre, uși și acoperiș. În sezonul cald, vegetația bogată „sufocă” zidurile rămase, iar terenul generos din jur este folosit de săteni pentru a scoate animalele la păscut.
Deși este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Alba, dreptul de proprietate al Castelului Mikes de la Cisteiu de Mureș este învăluit în mister. Autoritățile din Ocna Mureș afirmă că domeniul nu se află în proprietatea administrației locale. În 2006, ansamblul ar fi fost retrocedat urmașilor familiei Mikes, însă nu există informații ce confirmă această decizie. Cert este că nimeni nu revendică rolul de proprietar al clădirii de patrimoniu, acesta apărând încă în deținerea statului, potrivit descrierilor oficiale. În aceste condiții, șansele de conservare ale castelului sunt nu infime, ci nule!
La modul în care arată astăzi ruinele Castelului Mikes din Cisteiu de Mureș, adevărul crunt este că vorbim despre un monument istoric pierdut. Doar câțiva pasionați de fotografie rătăciți prin zonă se mai bucură de romantismul ruinelor ce amintesc palid de frumusețea de odinioară a complexului familiei Mikes…